Wetenschapsstages Neurochirurgie

1. Vertebral body replacement systems with expandable cages in the treatment of various spinal pathologies: a prospectively followed case series

 

Achtergrond

Een expandable cage is een implantaat dat min of meer werkt als een hydraulische lift. Het wordt tussen 2 wervels geplaatst ter vervanging van de verwijderde wervel(s) en is perfect aanpasbaar aan de wervelkolom van de patient. Met het gebruik van deze techniek is het mogelijk om een de incisie minimaal te houden waardoor het herstel na de operatie sneller kan gaan.

 

Doel

Ad 1.Is het radiologische herstel na het gebruik van een expandable cage goed te noemen in termen van corrective hoek, kyfose e.d.?

Ad 2. Is het sneller herstel dat mogelijk is met het gebruik van een expandable cage terug te zien in de tevredenheid en opnameduur van patienten?

Ad 3. Is er een relatie tussen het radiologische herstel en de tevredenheid van patienten

 

Methode

Een prospectieve database met in total ongeveer 250 patienten die behandeld zijn voor verschillende spinale pathologieen.

De radiologische follow-up van deze patienten (3 mnd CT) wordt toegevoegd aan de database van paitenten die er is.

Op deze manier willen we een uitspraak doen over de correctie die mogelijk is met een expandable cage. Ongeveer 200 patienten zullen benaderd worden om vragenlijsten in te vullen. Deze data worden gecombineerd met de medische gegevens die reeds in deze retrospectieve database staan.

 

Plaats

Afdeling Neurochirurgie, HMCWesteinde

 

Duur

14-24 weken

 

Begeleider

dr. M.P. Arts, neurochirurg

 

 
2. Chirurgische behandeling van een carpaal tunnelsyndroom: Een resultaat- en patiënttevredenheidsonderzoek bij patiënten geopereerd door een neurochirurg of een physician assistant neurochirurgie

 

Achtergrond

Een carpaal tunnel syndroom is een zeer veel voorkomende aandoening. In Nederland varieert de prevalentie van 9,2% bij vrouwen tot 0,6 % bij mannen met een piekincidentie tussen de 40 en 60 jaar. Indien een conservatieve behandeling geen resultaat heeft wordt er overgegaan op een decompressie van de nervus medianus. Dit is een veel voorkomende laag complexe ingreep. Met de opkomst van de physician assistant worden meerdere laag complexe activiteiten door een specialist overgedragen aan de physician assistant. Dit houdt in dat bijvoorbeeld het carpaal tunnel syndroom door een physician assistant geopereerd kan worden in plaats van door een specialist. Dit zorgt uiteraard voor de nodige discussies.

Met dit onderzoek willen we een vergelijking maken in kwaliteit en patienttevredenheid bij het verrichten van een open carpaal tunnel release door een neurochirurg en een physician assistant neurochirurgie.

 

Doel

Zijn de resultaten en patienttevredenheid bij patienten geopereerd aan een open carpaal tunnel release gelijk indien geopereerd door een neurochirurg of een physician assistant neurochirurgie?

Methode: In totaal zullen er 100 patienten geincludeerd worden die preoperatief, 2 maanden postoperatief en een jaar postoperatief de Levine vragenlijst (Boston carpal tunnel questionnaire) invullen. Daarnaast zal er een patienttevredenheidsvragenlijst worden ingevuld. Patiënten worden in het MC Haaglanden geopereerd door een PA en in het Vlietland ziekenhuis door een neurochirurg. Op beide locaties dient het onderzoek verder uitgevoerd te worden, dus includeren en vervolgen van patiënten. Daarnaast is het invoeren en analyseren van de dataset van toepassing.

 

Plaats

Afdeling Neurochirurgie, HMCWesteinde en Vlietland Ziekenhuis

 

Duur

14, 19 weken

 

Begeleider

dr. G.D.W. de Ruiter, neurochirurg, R. van Zijl, physician assistant

 

 

3. STOMP trial: Surgical Treatment Options for Meralgia Paresthetica. Effectiveness of neurolysis versus neurectomy of the lateral femoral cutaneous nerve (LFCN) in the treatment of meralgia paresthetica, A blinded randomised international multicenter study

 

Achtergrond

Meralgia paresthetica is a tingling, stinging or burning sensation in the anterolateral part of the thigh. Despite conservative treatment with pain medication, meralgia paresthetica (MP) persists in about 10% of the patients. These patients are candidates for surgical therapy. There are two surgical options; neurolysis and neurectomy. In recent studies most patient experience more pain relief with the neurectomy procedure, however numbness in the thigh is one of the disadvantages, but is not often mentioned as a complain. Only historical cohort studies are performed untill now. In this study we randomly and blindly compare both surgical procedures (neurolysis versus neurectomy) in patients with persistent symptoms of idiopathic meralgia paresthetica despite conservative treatment.

 

Doel

We hypothesise a difference in outcome on pain relief in favour of the neurectomy group. Methode: Primary outcome measure will be the 7-point Likert scale (to determine perceived recovery). Secondary outcome measures will include VAS pain and Bothersomeness Index (to determine how much patients are bothered by the numbness following the neurectomy procedure).

Additionally we look at intraneural abnormalities in cases where we have cut and removed the nerve. This is done by the pathology department of the LUMC

 

Plaats

Afdeling Neurochirurgie, HMC Westeinde en Vlietland Ziekenhuis

 

Duur

14, 19 weken

 

Begeleider

dr. G.D.W. de Ruiter, neurochirurg, dr. S.G. van Duinen, patholoog LUMC

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.