Wetenschapsstages Gynaecologie

Tailoring in early stage gynaecological cancer

 

Achtergrond

Het nastreven van goede kwaliteit van leven (QoL) is niet meer weg te denken uit de hedendaagse geneeskunst. Ook niet als het om kanker gaat.

1. Er is een studie opgezet waarbij wij kijken of de effectiviteit en veiligheid van hormonale behandeling van endometriumcarcinoom bij patiënten met een kinderwens geoptimaliseerd kan worden zodat het een alternatief kan zijn voor de standard behandeling: uterusextirpatie met medenemen van beide adnexa.

2. Tevens kijken wij naar de veiligheid en effectiviteit van zenuwsparend opereren bij cervixcarcinoom (Leidse Swift operatie), zodat met behulp van het aanpassen van de operatietechniek de veiligheid van de patiënt niet in het geding komt maar de kwaliteit van leven wel beter is.

3. Daarnaast hebben we gekeken naar de lange termijn effecten/veiligheid van een uterus sparende operatie (trachelectomie) voor cervixcarcinoom bij vrouwen met een kinderwens.

 

Doel

Ad 1a: Wat zijn de resultaten (QoL, survival en complicaties) van de in Nederland behandelde patiënten met hormoonbehandeling voor endometriumcarcinoom

Ad 1b. Wat zegt de huidige literatuur over behandeling van endometriumcarcinoom en wat is de voorkeur van behandeling en moet daarop het huidige protocol aangepast worden?

Ad 2: Wat zijn de lange termijn effecten (QoL, survival en complicaties) van de Leidse Swift operatie?

Ad 3a: Wat zijn de lange termijn effecten (QoL, survival en complicaties) van de uterussparende operatie?

Ad 3b: Wat zijn de zwangerschapsuitkomsten van de patiënten behandeld met behulp van trachelectomie?

 

Methode

Ad 1a: Status onderzoek, achterhalen uitslagen/verloop behandeling/klachten patiënten uit database, contact opnemen met behandelaars.

Ad 1b: Literatuur review uitvoeren en aanpassen huidig protocol

Ad 2: Status onderzoek, achterhalen uitslagen/verloop behandeling/klachten patiënten uit database, contact opnemen met behandelaars.

Ad 3: Status onderzoek, achterhalen uitslagen/verloop behandeling/klachten patiënten uit database, contact opnemen met behandelaars.

 

Plaats

Afdeling Gynaecologie, HMC Westeinde

 

Duur

Afhankelijk van het onderwerp

 

Begeleider

Dr. C.D. de Kroon, gynaecoloog, prof. dr. J.B.M.Z. Trimbos LUMC

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.